Voorste Kruisband

Fysiotherapie na een voorste kruisband plastiek

Corpus Activum is gespecialiseerd in het revalideren van patiënten na een knieoperatie, met name na voorste kruisbandplastiek. Wij werken al geruime tijd samen met de orthopeden van Lange Land Ziekenhuis te Zoetermeer klinieken als Orthopedium en Annatommie. Sportfysiotherapeut Pascal Matla heeft in 2017 deelgenomen aan de werkgroep ‘VKB’ om samen met orthopedisch chirurgen en collegae in de regio het beleid vorm te geven. 

Eind 2017 is, op basis van de laatste wetenschappelijke informatie, ons protocol verder ontwikkeld; wij blijven met scholing op dit gebied continu in beweging!

Het letsel 

Het scheuren van de VKB vindt meestal plaats tijdens sporten (vooral voetbal, handbal, skiën) of een ongeluk. Vaak is er bij een verdraaiing van de knie ook sprake van een letsel van de meniscus of kniebanden. De klachten die u kunt ervaren na het scheuren van de VKB zijn een instabiel gevoel, het “door de knie gaan”, vooral tijdens sporten of snelle bewegingen. De diagnose kan worden gesteld door de aard van de klachten, lichamelijk onderzoek, MRI scan of een kijkoperatie.

Na het scheuren van de VKB wordt u meestal naar de fysiotherapeut verwezen. Bij veel mensen met een gescheurde VKB is training van de spieren rondom het kniegewricht voldoende. U kunt dus ook zonder VKB normaal functioneren zonder pijnklachten. Wanneer training onvoldoende resultaat geeft, kan uw arts voorstellen om een nieuwe kruisband te plaatsen. Na de operatie wordt de revalidatie hervat bij de fysiotherapeut.

De operatie
Mocht worden besloten tot een operatie dan kan dit volgens verschillende technieken gebeuren. De 3 meest voorkomende operaties zijn:

  • – reconstructie middels de kniepees (aan de voorzijde van uw knie);
  • – reconstructie middels de hamstringpees;
  • – reconstructie middels een donorpees

Uw orthopedisch chirurg bespreekt met u wat voor u de beste methode is. De revalidatie verschilt bij deze technieken niet veel en de resultaten zijn na verloop van tijd meestal hetzelfde.

 

Revalidatie en fysiotherapie
Na operatie is uw knie vaak dik en pijnlijk. De arts kan hiervoor medicijnen voorschrijven. In het ziekenhuis krijgt u fysiotherapie, onder andere leert u lopen met krukken en oefeningen welke u thuis kunt uitvoeren. Meestal kunt u na 1 á 2 dagen naar huis. De nieuwe band moet ingroeien en uw knie moet goed gaan bewegen. Fysiotherapie wordt dan ook direct na uw operatie gestart.

 

Na operatie kunt u de knie direct gaan belasten. De fysiotherapeut adviseert en begeleidt u hierbij. Revalidatie zal gericht zijn op het opbouwen van de mobiliteit, spierkracht, coördinatie en stabiliteit in uw been. Let op dat u de eerste periode (tot 6 weken) niet kunt autorijden en eventueel naar de fysiotherapeut gebracht moet worden.

Het uiteindelijke doel van de revalidatie is het hervatten van dagelijkse activiteiten en sport. Afhankelijk van uw sport kunt u deze gemiddeld na 6 maanden weer langzaam hervatten. Houd er rekening dat voor de terugkeer naar een zogenaamde “rotatiesport” (voetbal, handbal, basketbal) minimaal 9 maanden staat.

Laatste berichten

Contact gegevens:

Baron de Coubertinlaan 31 B
2719 EN Zoetermeer
T: 079-3616246
F: 079-3620044

info@corpusactivum.nl
Fysiotherapie Corpus Activum Corpus Activum Facebook email Linked-in