Oncologie

Inleiding
Iedereen die te maken heeft (of heeft gehad) met kanker en met de behandeling van kanker door een operatie, chemotherapie of bestraling, weet dat dit een grote aanslag is op het lichamelijk en geestelijk functioneren.
Het lichamelijke effect van de ziekte en de behandeling kan zich uiten in conditieverlies,
chronische vermoeidheid, gebrek aan eetlust en misselijkheid. Ook kunt u ook last krijgen van psychische klachten, zoals depressiviteit, concentratiestoornissen, slaapstoornissen en angst en onzekerheid over de toekomst. Dit alles zorgt ervoor dat u in het dagelijks leven minder goed functioneert.

Vermoeidheid
Aanhoudende vermoeidheid is één van de meest voorkomende bijwerkingen van de ziekte en van de behandeling; 85% van de (ex-)kankerpatiënten heeft hier last van. Uit onderzoek blijkt dat één derde van de patiënten zelfs tot vijf jaar na de behandeling(en) last blijft houden van deze vermoeidheid.

Rustig aan? Een misverstand!
Veel mensen met kanker spannen zich liever niet te veel in. Ze zijn moe, hebben pijn en de chemo- en radiotherapie hebben al zo veel energie gekost. Vermoeidheid bij kanker werd tot voor kort niet onderkend als symptoom of onderschat en daarom werd slechts rust geadviseerd.
Bij mensen die deelnemen aan het revalidatieprogramma Oncologie & Revalidatie blijkt echter dat intensieve training een betere keuze is.
Het oncologietraject van Corpus Activum zorgt voor de opbouw van spiermassa en spierkracht en voor het behouden en verbeteren van de conditie en de algehele belastbaarheid. Daardoor verloopt het totale herstel na de chemo-/ radiotherapie sneller en makkelijker. Wetenschappelijk onderzoek onderschrijft deze bevindingen.
Door deel te nemen aan het trainingsprogramma Oncologie & Revalidatie kunt u bij Corpus Activum in een veilige omgeving en onder deskundige begeleiding letterlijk weer in beweging komen. Ook de psychische aspecten van het bewegen zijn belangrijk: Het contact met lotgenoten draagt bij aan erkenning, herkenning en begrip en u kunt onderling tips en ideeën uitwisselen.

Oncologie; Revalidatie ook voor u?
Het revalidatieprogramma van Corpus activum is bedoeld voor zowel kankerpatiënten die in het voorstadium van een medische behandeling zijn, als voor patiënten die de behandeling hebben afgerond. En ook voor mensen die kanker overwonnen hebben en die hun dagelijks leven en werk weer fit willen voortzetten. Kortom, het traject is voor iedereen die last heeft van de neveneffecten van de behandeling of deze zo veel mogelijk wil voorkomen.

Wat mag u verwachten?
Vaak is na de behandeling van kanker de belastbaarheid flink afgenomen. Met gerichte kracht- en conditietraining helpen wij u in een traject van 12-16 weken om stapsgewijs uw belastbaarheid weer op te bouwen.
Ons revalidatieprogramma biedt u het volgende:
– U verbetert uw spierkracht en conditie;
– U leert omgaan met (chronische) vermoeidheid;
– U leert minder bang te zijn voor bewegen;
– U leert op een positieve manier met de gevolgen van kanker om te gaan
– U vergroot uw algehele belastbaarheid
Tijdens het revalidatietraject zijn er diverse meetmomenten en evaluatie momenten, waarbij uw voortgang met u wordt besproken.

Blijf volhouden
Het is belangrijk dat u na het trainingsprogramma zelf ook blijft doorgaan met bewegen, teneinde uw conditie, spierkracht en uithoudingsvermogen op peil te houden. Dagelijkse lichaamsbeweging houdt u fit en geeft u ontspanning en plezier….en het hoeft ook niet altijd zo intensief te zijn ! Ontspannen sporten, wandelen, de hond weer lang uitlaten, weer gaan tuinieren, vaker de trap in plaats van de lift, fietsen en wandelend boodschappen doen, in plaats van de auto pakken zijn prima mogelijkheden om u in conditie te houden. Corpus Activum zal u daarin adviseren en begeleiden.

Aanmelden of meer informatie
Het revalidatieprogramma is individueel en kan dus op ieder gewenst moment worden opgestart. Revalidatie vindt altijd plaats na verwijzing door uw behandelend specialist.

Heeft u vragen, wenst u verdere informatie of wilt u zich aanmelden, neem dan gerust contact met ons op!

Laatste berichten

Contact gegevens:

Baron de Coubertinlaan 31 B
2719 EN Zoetermeer
T: 079-3616246
F: 079-3620044

info@corpusactivum.nl
Fysiotherapie Corpus Activum Corpus Activum Facebook email Linked-in